Eğitim ciddi bir iştir, bilmekten öte
gönül vermek gerekir.




Fatih Öztürk
AÇEV yüzümüzü ağarttı (21-12-2010)
< Diğer Makalelere Geri Dön
Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının geçmişi yeni olmasına rağmen yaptıkları çalışmalar dünyada ses getirmeye başladı. 28 yıl önce bir program olarak başlayan sonrasında kurumsal bir yapıya kavuşan AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı), Dünya Eğitim İnovasyonu Zirvesi’nden ödülle döndü. WISE (Dünya Eğitim İnovasyonu Zirvesi), dünyadaki eğitim sorunlarına çözüm arayışlarının yanı sıra eğitimle ilgili çalışmaları da izleyen bir kuruluş. Eğitimle ilgili birçok projeyi kalıcı ve yenilikçi olup olmadığına bakarak değerlendiren WISE, bu yıl 6 ülkeden 6 farklı kuruluşu ödüle layık gördü. Pakistan, Nijerya, Amerika, Güney Afrika ve İngiltere’ye ödül gitti.

Türkiye’ye ise ödülü AÇEV getirdi.Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının geçmişi yeni olmasına rağmen yaptıkları çalışmalar dünyada ses getirmeye başladı. 28 yıl önce bir program olarak başlayan sonrasında kurumsal bir yapıya kavuşan AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı), Dünya Eğitim İnovasyonu Zirvesi’nden ödülle döndü. WISE (Dünya Eğitim İnovasyonu Zirvesi), dünyadaki eğitim sorunlarına çözüm arayışlarının yanı sıra eğitimle ilgili çalışmaları da izleyen bir kuruluş. Eğitimle ilgili birçok projeyi kalıcı ve yenilikçi olup olmadığına bakarak değerlendiren WISE, bu yıl 6 ülkeden 6 farklı kuruluşu ödüle layık gördü. Pakistan, Nijerya, Amerika, Güney Afrika ve İngiltere’ye ödül gitti. Türkiye’ye ise ödülü AÇEV getirdi.

Sivil toplum kuruluşlarının gönüllü verdiği hizmetin değeri çok büyüktür. AÇEV’in ülke genelinde 175 kişilik bir profesyonel ekibine en büyük desteği, aktif olarak sahada görev yapan 1.700 kişilik bir eğitici ekip ve gönüllü veriyor. Eğitimcilerin büyük bir bölümünü de öğretmenler oluşturuyor.

WISE, ödülü AÇEV’in 1993 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ile işbirliğiyle yürüttüğü Anne Çocuk Eğitim Programı’na (AÇEP) verdi. AÇEP, 25 hafta uzunluğunda, ev merkezli, düşük maliyetli 5-6 yaş arasında daha önce okul öncesi eğitim hizmeti almamış çocuklara ve annelerine yönelik olarak uygulanan bir program. AÇEV’in gönüllü grup liderleri annelerle düzenli olarak haftalık toplantılar yapıyor. Her toplantının sonunda, anneler evde çocuklarıyla haftalık çalışma formları şeklinde öğretim programları uyguluyor. Grup liderleri anne-çocuk ilişkilerini ve haftalık öğretim programının uygulanışını incelemek üzere ev ziyaretlerinde bulunuyor. Programın temel dayanağı, çocukların erken gelişim ihtiyaçlarının karşılanması ve en yakın çevrelerinden destek almasının gerekliliği ve bu konuda ebeveynlerin onların ‘ilk eğitimcileri’ olarak önemli rol oynamaları… Okul öncesi eğitim alamamış çocuk oranı hâlâ yüzde 60 civarında iken, annelerin ilk eğitimci olarak eğitilmeleri büyük önem taşıyor. Bu nedenle bu program önemli bir açığı kapatarak ödülü hak ediyor.

Sivil toplum kuruluşlarının gönüllü verdiği hizmetin değeri çok büyüktür. AÇEV’in ülke genelinde 175 kişilik bir profesyonel ekibine en büyük desteği, aktif olarak sahada görev yapan 1.700 kişilik bir eğitici ekip ve gönüllü veriyor. Eğitimcilerin büyük bir bölümünü de öğretmenler oluşturuyor. WISE, ödülü AÇEV’in 1993 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ile işbirliğiyle yürüttüğü Anne Çocuk Eğitim Programı’na (AÇEP) verdi. AÇEP, 25 hafta uzunluğunda, ev merkezli, düşük maliyetli 5-6 yaş arasında daha önce okul öncesi eğitim hizmeti almamış çocuklara ve annelerine yönelik olarak uygulanan bir program. AÇEV’in gönüllü grup liderleri annelerle düzenli olarak haftalık toplantılar yapıyor. Her toplantının sonunda, anneler evde çocuklarıyla haftalık çalışma formları şeklinde öğretim programları uyguluyor.

Grup liderleri anne-çocuk ilişkilerini ve haftalık öğretim programının uygulanışını incelemek üzere ev ziyaretlerinde bulunuyor. Programın temel dayanağı, çocukların erken gelişim ihtiyaçlarının karşılanması ve en yakın çevrelerinden destek almasının gerekliliği ve bu konuda ebeveynlerin onların ‘ilk eğitimcileri’ olarak önemli rol oynamaları… Okul öncesi eğitim alamamış çocuk oranı hâlâ yüzde 60 civarında iken, annelerin ilk eğitimci olarak eğitilmeleri büyük önem taşıyor. Bu nedenle bu program önemli bir açığı kapatarak ödülü hak ediyor.